Sarti – Letovanje sa Instagrama

Koliko puta ste videli sliku neke devojke na Instagramu, i razočarali se prilikom upoznavanja, jer gle čuda Facetune se još ne primenjuje na real life? Mogla bih ovde da ubacim svoju sliku pre i posle, da vidite o čemu pričam. 🙂

Nema neke velike razlike ni kada su u pitanju slike hrane, garderobe, pa tako ni mesta za odmor.

Priznajem da sam kriva po svim tačkama optužnice. 🙂

Ali danas želim da vam pišem o devojci koja je ista ( možda čak i lepša ).

Sa vama ću podeliti utisak o Sartiju, godinu dana kasnije, kako bi neko ko možda planira odmor u ovom malom Grčkom mestu znao šta da očekuje.

Prvi put sam za njega čula ( preciznije videla ) na Instagramu. Prošlog leta je Sitonija bila veoma popularna, bar sam ja takav utisak stekla roneći internet vodama u potrazi za utiscima.

Trg u Sartiju, na kome je posle zalaska sunca kao na nekom vašaru

Imam jedno pravilo o sakupljanju informacija sa foruma, od svega što pročitama odbacim pola, osim ako nije potkrepljeno fotografijama. Znači ako je duvao vetar svih 10 dana priznajem samo 5 :), osim ako ne vidim sliku na kojoj isti sa plaže ne diže ljude i odnosi ih u pravcu Atosa. Pravilo je testirano više puta i pokazalo se kao tačno.

Tako je i za po forumu predviđenih 19h od Beograda do Sartija nama trebalo nekih 12h. Uzimajući u obzir da je autobus u svakom mestu na Sitoniji ostavljao putnike.

Autobusi nisu bili agencijski, ne sećam se tačno prevoznika, ali su bili sasvim korektni. U povratku je bilo manje putnika zbog spajanja tura pa smo imali i po dva sedišta. Za mene putovanje u autobusu može biti samo korektno, jer sve što prelazi 3h u sedećem položaju ne izaziva baš neko oduševljenje. Verujem da će se složiti svi oni koji su makar jednom osetili blagodeti putovanja na more kolima, avion je bez konkurencije tako da ga nećemo ubacivati u ovo takmičenje.

Autobus ostavlja sve putnike u centru mesta, a posle se organizovanim prevozom razvoze po smeštaju. Mislim da su me rešavanjem problema vukljanja kofera posle noći provedene u autobusu kupili za ceo život. Što se tiče same organizacije od strane agencije imam samo reči hvale.

Kraj starog dela završava se uzvišenjem sa koga možete uživati u zalasku sunca… ili u izlasku 🙂

U Sartiju smo letovali 2016. godine, u jednoj od poslednjih septembarskih tura koje su bile u ponudi Astra Travel. Proveru raspoloživog smeštaja i rezervaciju smo obavili u nekoliko mailova. Odlučili smo se za smeštaj u kući Akis New, iako to nije bio naš prvi izbor, jer je i ovaj mali Muja hteo gde i svi u Sarti Inn. Kako su u tom trenutku svi apartmani po celoj Grčkoj bili zauzeti ( po pravilu odbacite pola 🙂 ) pristali smo bez puno razmišljanja. Kuća je ako se ne varam izgrađena prošle godine i u sklopu je Akis Mihalis kuće. Udaljena je oko 300m od plaže i približno toliko od prvog marketa, taverne…

Pošto su se pred kraj sezone trudili da popune sve kapacitete dobili smo četvorokrevetni apartman. Opremljen je tog leta tako da zamerki na sobu zaista nemam. Kao ni slike, jer smo svinjac napravili u prvih 10min. boravka. 🙂

Parking je obezbeđen i sa spoljne i sa unutrašnje strane. Što kod apartmana u starom delu često nije tako.

Dvorište je puno zelenila, cveća i palmi, pa tako imate utisak da ste u nekoj maloj oazi mira (odbaci pola zbog komaraca). U dvorišu je i malo dečije igralište, mreža za odbojku, i dve spoljne kuhinje koje svi gosti mogu da koriste.

Bazen je sasvim ok veličine, ali mu je jedina mana to što je veći deo dana u hladu, pa se samim tim i voda teško zagreva, opet tako je bilo u septembru verujem da je u sezoni drugačije.

Sarti je podeljen na stari i novi deo. U starom se nalazi većina taverni, prodavnica, glavni trg, i uglavnom sve atrakcije. Ali je celo mesto dugo svega nekoliko kilometara ( oko 2km koliko se sećam ), plaža se takođe prostire celom dužinom, tako da vam smeštaj neće predstavljati problem. Osim ako ne nosite dušeke, mišiće, šlauf… onda je najbolje da uzmete smeštaj uz obalu pa da iste možete da zafrljačite direktno sa terase na plažu uz par sočnih psovki.

Prekoputa Sartija nalazi se treći prst Halkidikija – Atos. On je zadužen za malo nižu temperaturu mora ( u odnosu na druga mesta ), vetar i talase.

Plaža u Sartiju je dugačka, većim delom peščana. Kada idete od novog ka starom delu pesak postaje krupniji, i dubina je sve bliža kopnu. Imajte to u vidu ako ste sa malom decom ili ste neplivač. Postoji jako puno plažnih barova sa ležaljkama na kojima se možete odmarati uz poručeno piće. Na nekoliko lokacija imate terene za odbojku i fudbal na pesku, skutere i razne vodene zezalice ( koje su paprene ) pa ko voli malo aktivniji dan na plaži ima dosta ponuđenih aktivnosti.

Verujem da će mnoge zanimati cene, to je ono što i ja često gledam, ali kad sam tamo potpuno zaboravim na njih. Sećam se da je giros bio oko 2-2,5€ za porciju je bilo potrebno izdvojiti 5€, piće oko 1-1,5€, većina restorana je uz dva poručena jela davala gratis omiljenu mi grčku salatu, a picerije su uz dve poručene pice ili paste ( oko 7€ ) davale vaučer za besplatnu treću, orada i porcija lignji su takođe bile od 7-9€. Na svakom ćošku su palačinkarnice, širi se miris vafla, pa je čak i odraslima teško odoleti.

Porcija lignji je oko 7€, grčka salata je skoro svuda 5€. Ja redovno dovlačim začin za salatu i maslinovo ulje da bih tokom cele godine uživala u tom ukusu. Pravu grčku fetu možete pronaći u Veru.
Još jedan ˝Ćao maco, znamo se sa Instagrama˝ momenat 🙂 Plava kugla je bubble gum ukusa, možete slobodno da je preskočite.
Porcija girosa – 5€. Na jednom mestu u centru možete naći giros i za 1,5€. Mi smo ga jeli samo u Obelixu i kod Avre.

Pre toga smo letovali u Pefkohoriju i nije bilo neke velike razlike u cenama.

Izleti su se kretali od 20€ do 60€. Imali ste mogućnost obilaženja plaža, posetu Svetoj Gori, izlet u Solun, na Meteore. Mi smo se odlučili za malo drugačiji obilazak.

Ako niste došli vašim prevozom, a želite da okolne plaže obiđete sa kopna postoji mogućnost iznajmljivanja skutera i automobila. Dovoljna je samo lična karta, i vozačka na uvid ( nije potrebna međunarodna ). Za 10 dana skuter smo platili 80€.

Naša ljuta mašina 🙂 I parking koji se nalazi u zadnjem delu dvorišta. Terase su i sa druge strane tako da se ne morate brinuti zbog peska.

Ako želite da posetite i Toroni, Neos Marmaras, Nikiti i slično, preporučujem vam iznajmljivanje auta.

Orange beach ili Portokali, je udaljena oko 6km od Sartija. Jedna je od najpopularnijih plaža na Sitoniji. Potpuno opravdano. Podseća na plažu nekog Grčkog ostrva, sa belim peskom, okružena stenama i šumom. Na njoj se nalazi i poznata uklesana sirena. Ono što možete da očekujete je velika gužva, čak i van sezone. Na praznu ležaljku možete da zaboravite, osim ako niste rođeni pod srećnom zvezdom.

Sliku pomenute sirene nemam, pa ću ubaciti svoju… dođe mu na isto 🙂
Povratna kombi karta je 6€. Tako da je bolja varijanta ( ako vas je dvoje ) iznajmljivanje skutera na dan ( 10-12€ ) kojim možete obići još neku plažu

Još jedna plaža koja se uklapa u ovaj Instagram odmor je i Goa beach. Ona je malo bliža Sartiju, ali je silaženje do nje otežano sbog velike nizbrdice i neasfaltiranog puta. Nekako će te i sići, ali kad se budete penjali, moje molitve će biti uz vas :). Postoji i kombi prevoz koji ide na svakih ( grčkih 🙂 ) pola sata, koliko pamtim prevoz do nje je besplatan.

Plaža se nalazi u uvali, od jako sitnog šljunka je, dok je u vodi kamenje. Po meni je više za uživanje i slikanje nego za kupanje. Ležaljke takođe idu u pratnji pića.

Često se na njoj održavaju žurke, sa razuzdanim nemicama, ruskinjama, mađaricama… To će ostati kao mit jer se nismo mnogo bavili istraživačkim blogovanjem.

Sarti bih preporučila svakome ko voli tipično malo grčko mesto, ali sa sređenim šetalištem pored plaže, puno malih radnjica ( mamilica para ), i onima koji će radije popiti čašu dobrog vina uz romantični zalazak sunca nego đuskati uz Cecu i Jecu do zore ( daleko da imam nešto protiv toga :)). Bilo da dolazite u paru, sa decom ili društvom verujem da ćete se sa odmora vratiti puni utisaka.

Tirkizno more i pesak su nepogrešiva kombinacija.

 

Pogled na Platanitsi beach. Nismo je posetili zbog vrlo nejasnog objašnjenja cene na ulazu.
Kada bi mi tražili da nacrtam gde bih volela da živim…

 

Da li ste već isplanirali letnji odmor? Koristite li se internetom pri odluci?

Ako ste već posetili Sarti, kakvi su vaši utisci?

 

Pozdravljam vas, do nekog sledećeg pakovanja kofera…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *